TAHİN – PEKMEZ

Doyum Tahin Pekmez

Tahin:
Tahin, susam tohumlarının tekniğine uygun olarak kabukları ayrıldıktan sonra fırında kurutulup kavrularak değirmende ezilmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. Susam tohumlarının kabuklarından ayrıldıktan sonra, kendine özgü üretim yöntemleriyle kurutulup ezilmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. B vitamini yönünden zengindir. Tahin, % 60 oranında yağ, % 26 oranında protein, kükürt, triptofan içeren aminoasitler içerir. Tahin, çok yağlı besin maddesi olarak kolay sindirilebilir ve besleyici bir gıda maddesidir. Tahin, susamdan elde edilen %60 yağ,%26 yüksek değerli protein ve b vitamin değerlerini içermesi nedeniyle en az et ürünleri ve süt ürünleri kadar kıymetli olan bir gıda olarak sayılmaktadır. Mutfaklarımızda doğrudan kullanılmaz. Fakat, diğer malzemelerle birlikte katkı malzemesi olarak bir çok yemek, tatlı, salata ve hamur işlerinde kullanılır. Bunlardan bazıları şunlardır: Helva, çörek, kurabiye, kek, çeşitli salatalar, çeşitli yemekler, börekler, tatlılar, tarator, humus ve piyazdır.

Pekmez:
Bir çok üründen elde edilir ve üretildiği ürünün ismi ile anılır. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, harnup ‘keçiboynuzu’ pekmezi, kayısı ve andız pekmezidir. Her bir ürünün kendine ait pekmez üretim metodu kullanılarak şırası çıkarılır ve işlenerek kendi adı ile anılan pekmezi elde edilir. Her pekmez’in renk, tat, aroması ve besin değeri farklı olmakla birlikte, ortak özellikleri hızla kana karışabilen ve yüksek enerji veren bir gıda maddesidir. Sofralarımızda her bir pekmez çeşiti tüketilmek için doğrudan yerini alır. Mutfaklarımızda ise, çeşitli tatlı, şerbet, muhallebi, kek, kurabiye, un helvası yapımında kullanılır.

Doyum Tahin-Pekmez Karışımı

Tahin ile pekmezin belirli oranlarda karıştırılması ile, halkımız tarafından fazlasıyla beğenilen bir tatlı elde edilir. Bu tatlının elde edilmesinde sabit bir malzeme ölçüsü yoktur. Her aile veya bireyin kendi damak tadına ve göz zevkine göre bir tahin pekmez karışım ölçüsü vardır. Karışım hazırlanırken tahin koyu kıvamda olduğundan, karıştırma kabı içerisine önce tahin konur. Tahini inceltmek için üzerine pekmez ilave edilir. Koyu kıvamda bir tahin pekmez karışımı hazırlamak için, 1 ölçü tahin ve tahinin yarı ölçüsünde pekmez kullanılır. Pekmez ölçüsünü azaltıp çoğaltarak, istenilen renk ve kıvamda tahin pekmez karışımı elde edilir. Birçok meyveden yapılan ve baş meyvesi üzüm olan pekmez ile susamdan yapılan tahin, ayrı ayrı çok yüksek değerlere sahip iki besin maddesidir. Bu iki besinin birbirleri ile karışımları ise, daha çok kış mevsimlerinde sadece ülkemize has, muhteşem bir lezzettir. Çocuklarının zayıflıklarından şikayetçi olan bireylerin sabah kahvaltılarında hiç eksik etmediği, bir çoğumuzun soğuk ve ayaz kış gecelerinde pekmez yiyerek içini ısıttığı, leziz balık sofralarında ise vazgeçilmez tat olan tahin helvası ve tahin – pekmez ülkemize özgü yüksek enerjili besin depolarıdır.

Tüm Ambalaj Gramajları

Tahin 1000 g

Barkod8690726060017
Koli Adet6
Koli Ağırlık6.600 g
Koli Ölçüsü33x33x13 cm
Doyum Tahin - 700 g

Tahin 500 g

Barkod8690726260028
Koli Adet12
Koli Ağırlık7.200 g
Koli Ölçüsü21x31,5x10,5 cm
Doyum Tahin - 380 g

Tahin 300 g

Barkod8690726210115
Koli Adet15
Koli Ağırlık8.250 g
Koli Ölçüsü20x36x13 cm

Üzüm Pekmezi 1500 g

Barkod8690726130215
Koli Adet6
Koli Ağırlık6.600 g
Koli Ölçüsü33x33x13 cm
Doyum Üzüm Pekmezi - 700 g

Üzüm Pekmezi 700 g

Barkod8690726220114
Koli Adet12
Koli Ağırlık7.200 g
Koli Ölçüsü21x31,5x10,5 cm
Doyum Üzüm Pekmezi - 380 g

Üzüm Pekmezi 380 g

Barkod8690726220121
Koli Adet15
Koli Ağırlık9.000 g
Koli Ölçüsü20x36x13 cm

Dut Pekmezi 1500 g

Barkod8690726130215
Koli Adet6
Koli Ağırlık6.600 g
Koli Ölçüsü33x33x13 cm

Dut Pekmezi 700 g

Barkod8690726220114
Koli Adet12
Koli Ağırlık7.200 g
Koli Ölçüsü21x31,5x10,5 cm

Dut Pekmezi 380 g

Barkod8690726220121
Koli Adet15
Koli Ağırlık9.000 g
Koli Ölçüsü20x36x13 cm