Tahin, çok yağlı besin maddesi olarak kolay sindirilebilir ve besleyici bir gıda maddesidir. Mutfaklarımızda doğrudan kullanılmaz. Fakat, diğer malzemelerle birlikte katkı malzemesi olarak bir çok yemek, tatlı, salata ve hamur işlerinde kullanılır.


 Ürün cinsi

 Product items 

 Barkod

 Barcoda 

 Koli içi adet 

 Unit package car. 

 Koli ağırlık

 Carton weight 

 Koli ölçüsü

 Dimensions of car. 


Tahin

 300 g Cam kavanoz / Glasss jar  8690726210115 

15

 8250 g 

 20x36x13 
 500 g Plastik bidon / Plastic drum  8690726260028 

12

 7200 g 

 21x31,5x10,5 
 1000g Plastik bidon / Plastic drum  8690726060017 

6

 6600 g 

 33x33x13 






Üzüm

Pekmezi

 380 g Cam kavanoz / Glasss jar  8690726220121 

15

 9000 g 

 20x36x13 
 700 g Plastik bidon / Plastic drum  8690726220114 

12

 7200 g 

 21x31,5x10,5 
 1500g Plastik bidon / Plastic drum  8690726130215 

6

 6600 g 

 33x33x13 






Üzüm

Pekmezi

 380 g Cam kavanoz / Glasss jar  8690726260011 

15

 9000 g 

 20x36x13 
 700 g Plastik bidon / Plastic drum  8690726220138 

12

 7200 g 

 21x31,5x10,5 
 1500g Plastik bidon / Plastic drum  8690726110217 

6

 6600 g 

 33x33x13 



Tahin:
Tahin,susam tohumlarının tekniğine uygun olarak kabukları ayrıldıktan sonra fırında kurutulup kavrularak değirmende ezilmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. Susam tohumlarının kabuklarından ayrıldıktan sonra, kendine özgü üretim yöntemleriyle kurutulup ezilmesiyle elde edilen bir gıda maddesidir. B vitamini yönünden zengindir. Tahin, % 60 oranında yağ, % 26 oranında protein, kükürt, triptofan içeren aminoasitler içerir. Tahin, çok yağlı besin maddesi olarak kolay sindirilebilir ve besleyici bir gıda maddesidir. Tahin, susamdan elde edilen %60 yağ,%26 yüksek değerli protein ve b vitamin değerlerini içermesi nedeniyle en az et ürünleri ve süt ürünleri kadar kıymetli olan bir gıda olarak sayılmaktadır. Mutfaklarımızda doğrudan kullanılmaz. Fakat, diğer malzemelerle birlikte katkı malzemesi olarak bir çok yemek, tatlı, salata ve hamur işlerinde kullanılır. Bunlardan bazıları şunlardır: Helva, çörek, kurabiye, kek, çeşitli salatalar, çeşitli yemekler, börekler, tatlılar, tarator, humus ve piyazdır.

Pekmez:
Bir çok üründen elde edilir ve üretildiği ürünün ismi ile anılır. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, harnup ‘keçiboynuzu’ pekmezi, kayısı ve andız pekmezidir. Her bir ürünün kendine ait pekmez üretim metodu kullanılarak şırası çıkarılır ve işlenerek kendi adı ile anılan pekmezi elde edilir. Her pekmez’in renk, tat, aroması ve besin değeri farklı olmakla birlikte, ortak özellikleri hızla kana karışabilen ve yüksek enerji veren bir gıda maddesidir. Sofralarımızda her bir pekmez çeşiti tüketilmek için doğrudan yerini alır. Mutfaklarımızda ise, çeşitli tatlı, şerbet, muhallebi, kek, kurabiye, un helvası yapımında kullanılır.

Tahin Pekmez Karışımı:
Tahin ile pekmezin belirli oranlarda karıştırılmasıyle, halkımız tarafından fazlasıyle beğenilen bir tatlı elde edilir. Bu tatlının elde edilmesinde sabit bir malzeme ölçüsü yoktur. Her aile veya bireyin kendi damak tadına ve göz zevkine göre bir tahin pekmez karışım ölçüsü vardır. Karışım hazırlanırken tahin koyu kıvamda olduğundan, karıştırma kabı içerisine önce tahin konur. Tahini inceltmek için üzerine pekmez ilave edilir. Koyu kıvamda bir tahin pekmez karışımı hazırlamak için, 1 ölçü tahin ve tahinin yarı ölçüsünde pekmez kullanılır. Pekmez ölçüsünü azaltıp çoğaltarak, istenilen renk ve kıvamda tahin pekmez karışımı elde edilir. Birçok meyveden yapılan ve baş meyvesi üzüm olan pekmez ile susamdan yapılan tahin ,ayrı ayrı çok yüksek değerlere sahip iki besin maddesidir.bu iki besinin birbirleri ile karışımları ise , daha çok kış mevsimlerinde sadece ülkemize has,muhteşem bir lezzettir.çocuklarının zayıflıklarından şikayetçi olan bireylerin sabah kahvaltılarında hiç eksik etmediği ,bir çoğumuzun soğuk ve ayaz kış gecelerinde pekmez yiyerek içini ısıttığı,leziz balık sofralarında ise vazgeçilmez tat olan tahin helvası ve tahin – pekmez ülkemize özgü yüksek enerjili besin depolarıdır..



Doyum Helva ve Reçelleri